Táta v horách

Dolů

Příběh nového barevného bydlení
Kompletní přestavba a rekonstrukce bytu, 2019

Lucka, Sven, Sam a Berta. Pokud táta Sven není zrovna v horách, které miluje a živí ho, tak tito čtyři obývají svůj nový barevný domov. Píšeme barevný proto, že když jsme při první konzultaci prezentovali referenční obrázky realizací bytů, které se nám líbily, tak Lucka na ně řekla: "Nebude to ale jen tak bílý a dřevěný, že? " a tím bylo rozhodnuto.

Mentolová kuchyně a knihovna, žlutá koupelna, tyrkysový nábytek v předsíni. Všichni jsme napjatě čekali na výsledek a ono to funguje.

Začtěte se tedy do projektu 100 m2 bytu, který jsme kompletně přestavěli a vznikly tak dvě koupelny, obývací pokoj s kuchyní, ložnice a dětský pokoj, který je možné v budoucnu, až Berta nebude chtít být společně s bráchou, rozdělit na dva.

Zůstaly však fabiony, repasované parkety, okna a dveře a původní osvětlení v tom nejdůležitějším pokoji, kde rodina tráví nejvíce času - obývacím s kuchyní.

foto : Šárka Hasara

Dům

Dům

Chtít představit vám tento byt a nezačít domem, ve kterém se nachází, by byl opravdu hřích. Téměř sto let starý dům má zachované původní prvky v podobě schodů, mozaikové dlažby podest, oken v bílé a zelené barvě a také schránek a informační tabule. Tady je opravdu radost chodit pěšky.

Číst více >

Vstup

Vstup

Každý den přijíždí máma s dětmi z vycházky z parku, aby zaparkovali kočár a kolo v této chodbě, v níž naleznete tyrkysovou šatní stěnu pro aktuálně nošené oblečení a boty, šatní skříně naproti pro oblečení jiných sezón, zrcadlo pro kontrolu při odchodu, které skrývá plynoměr a samozřejmě vstupy do všech místností.

Centrální bílý prvek Centrální bílý prvek

Centrální bílý prvek

Bíle obložená stěna s posuvnými dveřmi v sobě ukrývá koupelnu, kterou lze obejít kolem dokola a je tak oblíbeným prvkem dětí, které ji neustále obíhají.

Na zemi najdete původní repasované parkety.

Bílý, na míru vyrobený nábytek lze otevřít pomocí půlkruhovým otvorů, díky nimž také částečně vidíme jeho obsah.

Stopa původní dispozice

Stopa původní dispozice

Když se dobře zadíváte chodbou kolem bílé koupelny spatříte okno do světlíku, které původně ústilo do místnosti koupelny, nyní kolem něj procházíte do dětského pokoje, který má vzadu druhý vstup.

První barevný prvek První barevný prvek

První barevný prvek

Slibovali jsme barevný byt, ten se tak projevuje již u vstupu v podobě tyrkysového botníku s věšákovou stěnou, které jsou používány neustále.

První důvod přestavby

První důvod přestavby

Důležitým požadavkem bylo co nejbližší propojení vstupní haly s obývacím pokojem a kuchyní. Vstup do této místnosti se nachází hned vedle zrcadla po pravé straně od hlavního vchodu.

Druhý důvod přestavby

Druhý důvod přestavby

Rodina si přála být během dne co nejvíce spolu, pokud jsou doma. Máma Lucka může vařit ve své nové mentolové kuchyni a děti, buď pomáhají a sedí na pracovní desce ostrůvku nebo si pochutnávají u jídelního stolu nebo si hrají ve svém koutku, který se nachází u protilehlé mentolové knihovny.

Kuchyně Kuchyně

Kuchyně

Jak už jste u našich návrhů kuchyní asi zvyklý, i v tomto případě se jedná o řešení zabírající celou stěnu. Mentolová barva, kterou vybrala Lucie, hezky funguje společně v kombinaci s březovou překližkou v nice a na pracovní desce.

Ostrůvek a jídelní stůl jsou také z překližky, židle tradičně Ton.

Ze stropu pak visí původní repasované světlo.

Detaily kuchyně Detaily kuchyně Detaily kuchyně Detaily kuchyně

Detaily kuchyně

Úchytky jsme si dovolili nechat vyrobit na míru ve stejné barvě jako dvířka kuchyně. Zástěnu pracovní desky tvoří březová překližka chráněná čirým sklem.

Knihovna Knihovna Knihovna

Knihovna

Na protilehlé stěně kuchyně byste nalezli knihovnu. Obě nábytkové stěny jsou vyrobené ze stejných materiálů, v té obývací Sven vystavuje různé předměty ze svých cest a oblíbené knihy. Televizi byste hledali marně, z pohovky se díváte přímo do kuchyně - nejlepší příběh.

Ostrůvek Ostrůvek

Ostrůvek

Ostrůvek se společně s jídelním stolem nachází centrálně mezi kuchyňskou a obývací stěnou, opět z překližky, jako by vypadly z niky obou stěn.

Znovuzrozená světla

Znovuzrozená světla

Rozebrali jsme původní světlo o třech prvcích a vytvořilli světla tři s novým porcelánovým baldachýnem a kabelem.

PS : Dodání baldachýnů představovalo dvou měsíční domlouvání s dodavatelem, Lucka zde prokázala silnou vůli a trpělivost.

Bílá koupelna Bílá koupelna Bílá koupelna

Bílá koupelna

Bílá koupelna, jak jsme psali výše, se nachází uprostřed dispozice bytu. Díky její pozici bylo možné vytvořit do dětského pokoje dva vstupy, které v budoucnu umožní jeho rozdělení. Tím, že se zde nenachází žádné okno, zvolili jsme bílou barvu pro dlažbu i obklady. Nachází se zde jen to nejnutnější v podobě prostorného sprchového koutu, umyvadla se skřínkou a podsvětleným zrcadlem. Koupelna je větrána do světlíku.

Číst více >

Žlutá koupelna Žlutá koupelna Žlutá koupelna

Žlutá koupelna

Druhá koupelna je kompletně žlutá, dlažba i obklady jsou stejného formátu jako u bílé koupelny, nachází se zde s dětmi tolik potřebná vana, toaleta a umývadlo. Odvětrání je přirozené pomocí okna nad vanou.

Pokud v tomto bytě najdete v některé z koupelen dítě ležící na zemi, nedivte se, v podlahách máme zabudované vytápění, které oba milují a rádi se na něm vyhřívají.

Původní prvky

Původní prvky

Bez nich by to v naší práci už ani nešlo, tentokrát jsme ponechali původní dveře, okna, kliky, parkety a světla.

Krásný detail

Krásný detail

Detail, kterého si většina návštěvníků ani nevšimne. Nemůžeme ani říct, že jsme jej vytvořili my, i při naší snaze o maximální výsledek jsme v to ani nedoufali. Ten pan podlahář tohle udělal sám. Představte si, že nejen, že vyrovnal podlahu a položil na ni původní parkety, navazující z pokoje do pokoje, ale dokonce je takhle krásně napojil i na ty nové, které jsme dokoupili.

Loučíme se

Loučíme se

Loučíme se s touto rodinou, kde bylo zas moc hezky a necháváme je obývat jejich společný prostor a užívat si společný čas. Díky.




IAK logo
IAK architektonické studio |
+420 608 150 803 |
iva.krikavova@gmail.com
IAK na Facebooku IAK na Instagramu