Nový byt pro Silvii a Vojtěcha

Dolů

Příběh nového bydlení pro Silvii a Vojtěcha
Přestavba interiéru bytu, 2018-2019

Silvie a Vojtěch jsou neskutečně pečlivý a pěkný pár. Oba právníci, kteří se rozhodli, že je na čase pořídit si byt "pro dospělé", jak sami rádi říkali. Nechtěli se ovšem stěhovat moc daleko, a tak si ve stejném vchodě, kde měli byt menší, pořídili ten svůj nový vysněný. Výjimeční byli v tom, že se rozhodli zainvestovat kompletní přestavbu, i když byl byt v poměrně dobrém stavu od realizace z roku 2001.

Nebáli se jít do na míru vytvořeného nábytku, dveří z březové dýhy na celou výšku místností, šestiúhelníkové mozaiky v koupelně, toaletě a u kuchyňské linky a černých doplňků.

Pečlivost se u nich projevila především v neskutečném odhodlání si všechny věci prohlédnout, osobně vybrat, dokonce i si vytvořit svůj vlastní fyzický model a počítat lumeny v jednotlivých místnostech.

Snažili se také vybírat především u českých designérů a výrobců, protože to je přeci mnohem lepší!

foto : Jakub Jurdič

OKOLÍ

OKOLÍ

Důležitou složkou bydlení Silvie a Vojtěcha je výhled z okna. Tady si opravdu můžete po celodenním shonu odpočinout. Roční období vám kreslí různé obrazy krajiny a doplňuje tak obrazy visící na stěnách.

KDYŽ VÁS POZVOU... KDYŽ VÁS POZVOU... KDYŽ VÁS POZVOU...

KDYŽ VÁS POZVOU...

Hned u vstupu pochopíte, že pro majitele byl důležitý také výběr kvalitních materiálů. Původní laminátové podlahy vzaly za své, stejně tak dveře v imitaci dřeva. Nyní zde naleznete dubové parkety, nábytek z březové překližky a dveře s horním panelem v březové dýze.

TANEČNÍ POKOJ TANEČNÍ POKOJ

TANEČNÍ POKOJ

Každý z dvojice si přál mít své místo v bytě. Silvie, která miluje balet a tanec již od dětství, tak získala svůj taneční pokoj. Díky efektu naproti sobě umístěných zrcadel se tak může vidět mnohokrát při svém oblíbeném cvičení. Zároveň se díky tomuto principu pokoj opticky zvětšil.

LOŽNICE LOŽNICE LOŽNICE LOŽNICE

LOŽNICE

Při prvním setkání si majitelé přáli navrhnout pouze úpravu obývacího pokoje, nakonec to ale dopadlo tak (pomohla Vojtěchova pro nás již slavná věta "Tak já bych to udělal."), že rekonstrukce se dotkla každého pokoje. V ložnici se to projevilo tapetou od českých designérů, huňatým kobercem a novým nábytkem. Kulatý prvek už tradičně nemůže chybět, tady je ve formě zrcadla kosmetického stolku.

KOUPELNA KOUPELNA KOUPELNA

KOUPELNA

Vzhled koupelny byla pro oba majitele na začátku velkou neznámou. Nakonec jsme vybrali šestiúhelníkovou mozaiku na stěny, černé baterie a doplňky, nábytek je z březové překližky. V pultu pod zrcadlem je schována pračka se sušičkou, vedle vany se pak nachází vysoká skříň na ručníky, čistící prostředky a špinavé prádlo, protože úložných prostor není nikdy dost.

UMĚNÍ

UMĚNÍ

Odrazy podsvícení zrcadla můžeme v koupelně vidět ještě několikrát.

CÍTIT SE HEZKY CÍTIT SE HEZKY

CÍTIT SE HEZKY

Interiér by měl být dotažený i na toaletě, kde byste se ideálně nemuseli neustále dívat na různé instalace, mřížky, plastová dvířka... Proto překližkový obklad v sobě skrývá přístup k vodoměru a rozvodům domu a také odvětrání, které je něm patrné v podobě perforace. Na stěnách je opět šestiúhelníková mozaika. Podařilo se nám zde umístit i malé umyvadlo a už tradičně i kulaté zrcadlo.

JEDINÉ DVEŘE

JEDINÉ DVEŘE

Jediné dveře mezi vstupní chodbou a obývacím pokojem jsou posuvné a prosklené, za nimi můžete tušit přítomnost častých návštěv. Tyto dveře zde byly i původně, použili jsme kapsu ve zdi a pojezdy a sjednotili vzhled s ostatními dveřmi.

TAM, KDE JSOU NÁVŠTĚVY NEJRADŠI TAM, KDE JSOU NÁVŠTĚVY NEJRADŠI

TAM, KDE JSOU NÁVŠTĚVY NEJRADŠI

Svůj původní byt měli manželé velmi rádi, ale toužili mít především velký pokoj pro početné návštěvy. Původní příčka, která dělila prostor na dva pokoje, byla proto odstraněna a vznikla jednotná místnost s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní.

Návštěvy to tu jistě budou mít rády, nicméně věříme, že zde budou nejradši především Silvie s Vojtěchem.

KDE NAJDETE AGATHU CHRISTIE? KDE NAJDETE AGATHU CHRISTIE?

KDE NAJDETE AGATHU CHRISTIE?

Knihovna byla prvním a nejdůležitějším požadavkem. Vojtěch a Silvie tak mají konečně kam uložit své detektivky a ještě mají stále prostor na ty další, které si plánují koupit.

Číst více >

STRATEGICKÉ MÍSTO

STRATEGICKÉ MÍSTO

Otočné křeslo v rohu obývacího pokoje, s výhledem do krajiny a po celém pokoji až do kuchyně, je beze sporu nejoblíbenějším místem.

ČESKÝ DESIGN A VÝROBKY

ČESKÝ DESIGN A VÝROBKY

Oba manželé s námi sdíleli lásku k českým výrobkům a výrobcům. Na fotce můžete vidět krásná světla od Brokis a Lucis, konferenční stolek od Master & Master, pohovky a židle Polstrin, obrazy od českých malířů a mnoho dalšího.

KUCHYNĚ KUCHYNĚ KUCHYNĚ KUCHYNĚ

KUCHYNĚ

Kuchyně zůstala v původním umístění bytu, avšak byla kompletně přepracována, umístění spotřebičů bylo upraveno. Kulatě zakončený podhled tvarově odpovídá pultu pod ním a zároveň skrývá odvětrání digestoře.

Opět jsme zde použili březovou překližku, světlo je integrované, elektrické zásuvky skryté tak, aby zbytečně nenarušovaly jemnou kresbu keramického obkladu, ale zároveň byly vždy po ruce.

Kulaté zakončení pultu v sobě ukrývá Vojtěchův poklad.

POKLAD

POKLAD

Vprostřed místnosti, ani moc daleko od jídelního stolu, z pohovky nebo do kuchyně se nachází dvě kulatá dvířka. Nejen, že jsou praktickou vychytávkou, jak neustále nenarážet na roh kuchyňských skříněk, ale také místem, kam člověk rád zavítá při bujarých oslavách.

DETAILY DETAILY DETAILY DETAILY

DETAILY

Dobrý detail se pozná tak, že si ho člověk nejdříve ani nevšimne.

U bytu Silvie a Vojtěcha jej můžete spatřit v kulatých světlech, které prochází celým bytem, skrytých vyfrézovaných úchytech kuchyně, ve dvojitém lakování knihovny,´a také třeba v prazích mezi různými druhy podlah pokojů, které tak uzavírají princip obložkových dveří i na podlaze.

PODĚKOVÁNÍ

PODĚKOVÁNÍ

Velké díky patří především oběma klientům, kteří do toho s námi šli. Celá spolupráce se nesla ve velmi pozitivním duchu a nadšení z nově vznikající realizace, takže to byla opravdu radost se podílet na novém bydlení pro Silvii a Vojtěcha.




IAK logo
IAK architektonické studio |
+420 608 150 803 |
iva.krikavova@gmail.com
IAK na Facebooku