Příběh rekonstrukce secesního bytu

Dolů

Rekonstrukce krásného bytu ve starém secesním domě
spolupráce: Jakub Franek

Před lety hledal mladý pár svoje budoucí bydlení, prošel spoustou nabízených bytů, některé zvažoval, ale když v nabídce objevil zničený velký byt v secesním domě nezaváhal a byt si koupil. Ač to bylo pro něj finančně nákladné, neodolal vysokým stropům, původním mosazním kováním, velkému prostoru k bytí. Bydlení, které vznikalo na začátku 20.století mělo neuvěřitelný standard.

Byt jsme pomáhali zrekonstruovat, všechna okna a dveře byly zrenovovány, původní parkety byly již bývalými majiteli odstraněny, na jejich místo jsme nechali položit nové dubové palubky, koupelna s toaletou získaly nový na míru navržený nábytek.

Majitelé nakonec spolu nezůstali, ale zůstal zrekonstruovaný byt, který si tu naši péči zasloužil.

Společné prostory

Společné prostory

Při stavění bytových domů se dbalo také na vzhled společných prostor, štuky na stěnách, kovaná zábradlí, dlažba s dekorem na podestách schodiště, přirozené světlo díky velkým oknům.

Vstupní dveře jsme nechali zrenovovat společně i s původním kukátkem.

Chodba bytu Chodba bytu

Chodba bytu

Chodba bytu byla účelná, ale i prostorná, přirozeně osvětlená, člověk se díky ní dobře orientoval v samotném bytě.

Jsou v ní vidět jednotlivé původní dveře i s kováním a nové dubové palubky, které na sebe přirozeně navazují mezi jednotlivými pokoji.

Pokoje Pokoje Pokoje Pokoje

Pokoje

Pokoje byly velké, prostorné. Obývací pokoj má jiné okno než ty ostatní, jasně tak zvyšuje svoji důležitost a jinou funkci.

Celý objekt je památkově chráněný, okna jsme ponechali původní špaletová, dřevěná i s kováním.

Zázemí Zázemí Zázemí Zázemí

Zázemí

Balkon je prostorný, orientovaný do dvora, toaleta i koupelna jsou přirozeně osvětleny, součástí bytu byla i tak potřebná komora a spíž.

Původní několika centimetrová vrstva holubů byla z balkonu odstraněna a dočasně byla umístěna síť, aby si ptáci našli svoje místo někde jinde. Toaleta má nad mísou má ukrytou skřínku, vznikla zde nika pro umyvadlo, odvětrání je skryté.

Pozice koupelny byla otočena s komorou, aby tak do koupelny vnikalo přirozené denní světlo. Nábytek je vyráběn na míru.

Detaily Detaily

Detaily

Když budete někdy v takovém bytě, podívejte se na jeho detaily - kličky u oken, kliky zasklení dveří, kukátko hlavního vstupu.

K původním detailům jsme přistupovali s velkým respektem a v co největší míře jsme se je snažili zachovat.

Původní stav Původní stav Původní stav Původní stav

Původní stav

V bytě se roky nebydlelo. Původní rozvody vody, kanalizace, elektřiny, topení vafkami, odstraněné původní parkety, žluté stěny, oprýskaná okna a dveře.

Pro klienta možná trochu znepokojivý stav, pro architekta ideál.




IAK logo
ing. arch. Iva Křikavová |
+420 608 150 803 |
iva.krikavova@gmail.com
IAK na Facebooku